TRADUCTOR






Cercar en aquest blog

PRESENTACIÓ


GEOTERNA SL du a terme treballs de preparació d’exemplars zoològics, això es l'aplicació de tot un seguit de processos i tractaments per preservar de la forma més acurada i eficient possible animals o parts dels mateixos per al seu estudi o exhibició.




Actualment bona part d'aquesta activitat es desenvolupa al Laboratori de Preparació del Museu de Zoologia de Barcelona amb molt bons resultats per la col•lecció d’aquesta institució.







dilluns, 12 de desembre del 2011

Imatges 3D

Benvolguts companys/es,

Us presentem una nova tècnica de representació dels elements esquelètics dels animals. En aquest cas us mostrem un exemple d'húmer de guineu (Vulpes vulpes) escannejat en 3D. Es poden observar detalls morfològics i biomètrics d'aquestes imatges sense necessitat de tenir la peça original, fet que obre les portes a noves propostes en osteologia, zoologia, paleontologia i arqueozoologia.

Esperem que us agradi

http://www.youtube.com/watch?v=PBpHN3eTFLU&feature=related

dijous, 8 de desembre del 2011

X Reunió de l'Associació Espanyola per a l'estudi i conservació de Mamífers (SECEM)


Us adjunto crònica escrita per la Doctora en Paleontologia, Glòria Cuenca, que va participar en la passada "X reunión de la asociación española para el estudio y conservación de mamíferos (SECEM)" que es va celebrar a Fuengirola els passats 3 al 6 de Desembre de 2011.



Els micromamífers quaternaris ibèrics estan representats per prop d'un centenar d'espècies, inclosos insectívors (musaranyes i eriçons), quiròpters (ratpenats), rosegadors (esquirols, ratolins, talps) i lagomorfos (conills i llebres). En paleontologia ens referim a aquests quatre grups de mamífers com "micro" perquè es requereixen tècniques micropaleontològiques per al seu estudi com és la concentració de les restes fòssils mitjançant les tècniques de rentat-tamisat de sediments i la seva posterior anàlisi mitjançant lupes binoculars, microscopis electrònics i altres tècniques que requereixen l'ús d'instrumental òptic i d'escaneig de precisió. Les restes fòssils de qualsevol d'aquests grups sol ser menor de 1-2 centímetres i en la seva majoria no superen el mil · límetre. Són la nannociencia de la paleontologia. Com molts mamífers quaternaris tenen representants actuals, és interessant estar al tant dels estudis sobre els que viuen avui a la Península Ibèrica. Per això, i per tal de conèixer dos dels aspectes que més ens interessen a l'hora d'analitzar els mamífers quaternaris, la seva ecologia i distribució geogràfica, ens hem acostat a Fuengirola on s'ha celebrat aquest any la reunió de la SECEM.
Anem a parlar breument sobre algunes aportacions noves i també de la creació d'un grup nou dins de la societat, l'anomenat grup de insectívors i rosegadors, el representant serà Antoni Arrizabalaga, del Museu de Granollers de Barcelona, ​​que juntament amb el seu equip ha analitzat les comunitats de micromamífers actuals de Catalunya a partir de l'estudi de les egagròpiles i també, com a novetat, dels excrements de la geneta. Tant les restes que regurgiten les rapinyaires, les egagròpiles, com els excrements de geneta, tenen l'immens valor de preservar pràcticament intactes els ossos dels petits mamífers per la qual cosa el seu estudi permet conèixer bona part de la composició de petits vertebrats que viuen en una regió.


Més informació:


dimecres, 7 de setembre del 2011

Els taurons de l'Aquàrium



Benvolguts companys,


Durant aquest mes d'Agost s'ha realitzat a Geoterna la naturalització de 8 exemplars de tauró gat (Scyliorhinus canicula). Aquestes naturalitzacions corresponen a un encàrrec del personal del Departament d'Educació de l'Aquàrium de Barcelona. S'han naturalitzat els individus segons criteris didàctics ja que la finalitat d'aquests és la de mostrar als nens i nenes, les característiques que presenta la pell d'aquests animals.

La pell del tauró té com a característica principal és que es troba composta per tot un seguit de denticles dèrmics que donen a la pell un tacte aspre. Aquesta característica ha fet que durant el passat, la pell dels taurons es fes servir com ara es fa servir el paper de vidre.

Adjunto un parell d'imatges d'algun individu naturalitzat








dijous, 4 d’agost del 2011

Alectoris rufa

Benvolguts i Benvolgudes,


Avui us presento una nova naturalització realitzada a Geoterna. Es tracta d'un individu adult de perdiu roja o comuna (Alectoris rufa) provinent de la comarca d'Osona.



En els propers dies es realitzaran els últims rectocs per finalitzar aquest animal dissecat.








































diumenge, 31 de juliol del 2011

UN NOU HABITANT A LES COVES


Benvolguts/es companys/es,



Avui us presento la darrera naturalització feta a Geoterna per qui escriu. Es tracta d'un teixó (Meles meles) mascle subadult trobat mort a les rodalies de Moià. Aquest individu s'ha naturalitzat, d'acord amb criteris museístics, per ser exposat a la sala permanent del Museu Comarcal de Moià.




La directora del centre y el seu equip volen mostrar la fauna existent durant el periode en que van habitar el Neandertals a la zona i, en concret a la Cova de les Teixoneres (d'aquí que es volgués dissecar un teixó) a les famoses Coves del Toll. Tant la Cova del Toll com la de les Teixoneres corresponen al Pleistocè mitjà hi han donat nombrosos exemples de fauna de l'època, sobretot hienes i os de les cavernes (El nombre més gran de restes d'aquesta espècie trobats a la Península Ibèrica).

D'aquí pocs mesos ja es podrà veure exposada aquesta peça i esperem sigui la primera d'un conjunt d'animals a l'exposició permanent.












Cova de les Teixoneres Teixó naturalitzat






















































dijous, 7 de juliol del 2011

Col·laborant amb el CRAM

Benvolguts companys,



Us escric per informar-vos que en l'actualitat hem enjegat des de Geoterna una col·laboració amb el servei veterinàri del CRAM (Centre de Recuperació d'Animals Marins) al Prat de Llobregat. El primer projecte és el muntatge d'un esquelet complet de tortuga marina (Caretta caretta). Tant des del CRAM com per part de Geoterna, la col·laboració pot ser molt fructífera per començar altres projectes en el futur. Us aniré informant de les novetats d'aquesta col·laboració.



Fins aviat



dilluns, 4 de juliol del 2011

Nova naturalització a Geoterna


Salutacions,


Avui us presento un nou membre de la gran família d'animals natualitzats per Geoterna. En aquesta ocasió es tracta d'un individu mascle subadult d'Sciurus vulgaris o esquirol comú. Aquesta naturalització l'he realitzat en els darrers dies. Espero que us agradi encara que només li queden alguns retocs finals.





Fins la propera

diumenge, 29 de maig del 2011

Participació al II Worshop sobre Conservació, Preparació i Restauració



M'adreço a vosaltres aquesta vegada per informar-vos que Geoterna ha participat en el II Worshop Finding Solutions For Natural Collections celebrat a Sabadell del 17 al 21 de Maig. Tant la Laura Roqué com jo hem presentat en total de quatre pòsters els quals feien referència al muntatge d'esqueles tant d'aus com de peixos, el procés de naturalització de peixos i la utilització de nous materials inherts per la realització de pells d'estudi. A més a més, i juntament amb la cap de Col·leccions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Eulàlia Garcia, vaig presentar una comunicació explicant i mostrant tota la feina portada a terme durant el periode 2010-2011 al Laboratori de Preparació del MCNB.



Val a dir que ha estat una experiència molt positiva ja que s'han dut a terme contactes entre professionals tant nacionals com internacionals i s'han pogut compartir coneixements sobre la preparació en col·leccions de Ciències Naturals.








divendres, 18 de març del 2011

Timelapse marí

Bon dia,
Avui us presentem al Bloc un Timelapse realitzat conjuntament amb el nostre company Toni Valls. Es tracta d'una composició en format vídeo a partir de fotografies realitzades durant el muntatge d'un esquelet de dofí provinent del Zoo.
Es una nova manera de presentar un muntatge a temps quasi real.
Esperem que us agradi


dimarts, 1 de març del 2011

NATURALITZACIONS AQUÀTIQUES



Benvolguts companys, aquest mes us presento un seguit de naturalitzacions de peixos que s'han realitzat en les últimes setmanes al Laboratori de Preparació del Museu de Zoologia i que entraran a formar part de la nova exposició del Fòrum. En aquesta ocasió us presento dues espècies molt comunes, tant des del punt de vista de quantitat en les nostres costes com en la nostra gastronomia. En la primera imatge us mostro una naturalització de Besuc de la piga o Pagellus bogavareo. La segona imatge correspon a una palometa o Brama brama.




En pròximes entregues us mostraré altres naturalitzacions de peixos que crec que trobareu interessants.








dimarts, 11 de gener del 2011

NATURALITZACIÓ D'UN ERIÇÓ AFRICÀ

Salutacions de nou,

Durant la última setmana de Desembre es va naturalitzar un individu d'Eriçó africà (Erinaceus algirus MCNB 2010-1281). La tècnica emprada per aquesta tasca ha estat la tradicional en taxidèrmia per mamífers de mida petita però amb una novetat. A l'interior del cap no s'ha utilitzat el crani original de l'animal sinó que s'ha realitzat una rèplica d'espuma de polietilè amb les mides adients. Aquesta ha estat la primera naturalització d'un mamífer d'aquesta mida tant petita que ha fet íntegrament l'empresa.


Si alguna vegada en penseu fer alguna vigileu amb les punxes!!!






LA TÈCNICA DE LA PLASTINACIÓ

Benvolguts col·legues,
Em torno a dirigir a vosaltres per informar-vos d'algunes novetats.
Tant la Laura Roqué com jo mateix vam realitzar durant la setmana del 14 al 17 de Desembre del 2010 un curs en tècniques de plastinació a la Facultat de Veterinària de la Universidad de Murcia.
La tècnica de la plastinació constisteix bàsicament en la substitució dels líquids propis tant dels òrgans com dels cossos dels animals per una substància plàstica i inhert. Aquesta tècnica es divideix en tres metodologies diferents segons sigui el material utilitzat.
Tècnica S-10. En aquesta tècnica s'utilitza una silicona patentada de tipus S-10
Tècnica P-40. Aquí s'utilitza un tipus de polièster patentat anomenat 40
Tècnica E-12. Es fa servir una resina epoxy anomenada 12
Els processos comuns per totes aquestes tècniques corresponen a:
1. Fixació de l'òrgan utilitzant qualsevol líquid preservant ja sigui etanol, alchol isopropílic o formol.
2. Deshidratació. Eliminació de l'aigua a nivell cel·lular i superficial utilitzant acetona.
3. Impregnació. Substitució d'aquesta acetona de dins cap enfora per el material plàstic.
4. Curació. Temps de repòs per a l'expulsió total del sobrant d'aquesta substància plàstica.
Adjunto fotografia del mes per que us feu una idea dels resultats d'aquestes tècniques i en properes entregues s'anirà aprofondint en cada una d'elles.