TRADUCTOR






Cercar en aquest blog

PRESENTACIÓ


GEOTERNA SL du a terme treballs de preparació d’exemplars zoològics, això es l'aplicació de tot un seguit de processos i tractaments per preservar de la forma més acurada i eficient possible animals o parts dels mateixos per al seu estudi o exhibició.




Actualment bona part d'aquesta activitat es desenvolupa al Laboratori de Preparació del Museu de Zoologia de Barcelona amb molt bons resultats per la col•lecció d’aquesta institució.







dissabte, 13 de novembre del 2010

ANIMALS DISSECATS. APARICIÓ AL MEDI AMBIENT

Aquí teniu un enllaç on podreu observar unes de les feines que ha realitzat el personal de Geoterna amb col·laboració amb el Carles Orta, preparador del Museu de Zoologia de Barcelona. La notícia va aparèixer al programa del Medi Ambient el dia 9 cap a dos quarts de tres. Es pot observar la naturalització d'un porc senglar albí y d'un lleó.
Esperem que us agradi!

diumenge, 17 d’octubre del 2010

NATURALITZACIÓ D'UNA CARPA

Aquest mes us presento el procés de naturalització d'un peix ben conegut per tots nosaltres, una carpa (Cyprinus carpio MZB 2010-0097).

Val a dir que al tractar-se del primer peix que dissecava a la meva vida tenia els meus dubtes i pors de que la feina es fes de manera correcta, però amb l'assessorament expert del Carles Orta s'han pogut resoldre tots els "handycaps" que es tenien en un principi. El procés de naturalització dels peixos és, opinió personal, dels més laboriosos de realitzar ja que existeixen molts pasos a fer.

Primer de tot i, utilitzant mesures prèviament obtingudes de l'animal original, es realitza una escultura d'espuma de poliuretà amb la morfologia del peix (fig. 1). Tot seguit es cubreix amb escaiola tota la superfície de l'escultura i es puleix fins a donra-li un aspecte uniforme (fig. 2). Després de descarnar l'animal i separar la seva pell del teixit muscular, es conserva aquesta amb substàncies preservants i tot seguit es col·loca sobre l'escultura definitiva (fig. 3). Els espais que hagin pogut quedar entre la pell i l'escultura es reomplen amb argila de la mateixa manera qeu s'hi aplica aquesta argila a les òrbites oculars.
El pas següent consisteix en fixar les aletes i a la col·locació dels ulls de vidre per donar l'aspecte definitiu a la naturalització (fig. 4). Un cop la pell s'ha assecat definitivament, comença el procés de restitució pictòrica de l'animal ja que al perdre la humitat, la coloració dels peixos perd intensitat i tonalitat. Un cop s'ha aconseguit el color definitiu tant de les aletes com de les escates, la naturalització es protegeix dels agents externs utilitzant un vernís a l'aigua.

Després del llarg procés de naturalització s'obté una carpa que anirà exposada al nou espai Fòrum (fig. 5).






Fig. 1 Fig. 2





Fig. 3 Fig. 4









Fig. 5

divendres, 3 de setembre del 2010

GEOTERNA PARTICIPA EN LA PRIMERA EDICIÓ DEL "ASK A CURATOR"

El dia 1 de Setembre i durant tota la jornada, Geoterna SL, des del Laboratori de Preparació el Museu de Zoologia, va participar com a enllaç en temes de preparació i taxidèrmia en la primera edició del "ask a curator". Aquesta iniciativa, promuguda per Jim Richardson, responsable d'una empresa de disseny en el sector cultural, va aplegar més de 35 museus de 23 països d'arreu del món a través de la xarxa social Twitter.

Entre d'altres, es van dur a terme tot un seguit de preguntes-respostes amb altres museus com el Muséum de d'Histoire Naturell de Toulouse i el Museo de Historia Natural de Chile.

Aquesta iniciativa ha ajudat a relacionar-nos amb altres institucions científiques relacionades amb la Història Natural i parlar de tècniques i materials emprats en Preparació.

dissabte, 7 d’agost del 2010

MUNTATGE D'ESQUELETS

Durant el mes d'Agost s'estan finalitzant els últims muntatges d'esquelets destinats a la nova exposició del nou Museu de Ciències Naturals de Catalunya. D'un total de 20 esquelets, destaquem un esquelet de tortuga gegant de les Sheychelles (en preparació per la nostra companya Laura Roqué) i varis esquelets d'aus que presenten dinamisme. Podem trobar des d'una polla blava caminant i una òliba i una merla en fase de vol. També s'ha realitzat el muntatge de dos esquelets de peixos, una escòrpora i un gall de Sant Pere (a la imatge).

dilluns, 19 de juliol del 2010

REALITZANT NATURALITZACIONS

Durant aquest mes de Juliol, el personal de GEOTERNA estem realitzant, sempre amb la coordinació del preparador del Museu de Zoologia de Barcelona, una sèrie de naturalitzacions que entraran a formar part de la nova exposició del nou Museu Nacional de Ciències Naturals de Catalunya. Es tracta de les naturalitzacions d'una llebre europea (Lepus capensis MCNB 2009-4141), una serp blanca (Elaphe scalaris MCNB 2010-0004) i d'un carriquí (Cyanocorax yncas MCNB 2010-0231).
A més d'aquestes naturalitzacions també s'ha col·laborat en la realització de les taxidèrmies de tres titís del gènere Saguinus (MCNB 2010-0226-0227-0228), un teixó (Meles meles MCNB 2010-0204), un flamenc (Phoenicopterus ruber MCNB 2010-0003) i un pelicà (Pelecanus crispus 2009-3971)

divendres, 25 de juny del 2010

AFEGINT ENLLAÇOS

Aquí teniu diferents blocs i pàgines web que he trobat interessants ja que o bé mostren les tècniques i mètodes emprats en la taxidèrmia o bé són un recull d'imatges molt bones sobre aquesta pràctica, que es troba entre la ciència i l'art.
Espero que sigui del vostre interès

dimarts, 8 de juny del 2010

VISITA D'UN TAXIDERMISTA DEL MUSEU D'HISTÒRIA NATURAL DE BERLÍN


El propassat dia 25 de maig, el taxidermista del Departament d'Ornitologia del Museu d'Història Natural de Berlín (Museum für Naturkunde Berlin) va fer una visita al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

La trobada va ésser promoguda per GEOTERNA amb la intenció d'intercanviar coneixements i experiències en temes de preparació, conservació i restauració d'animals naturalitzats i esquelets desarticulats.

Es va parlar de tècniques i materials que es fan servir en la preparació d'esquelets desarticulats i pells d'estudi (sobretot d'aus), del desgreix dels ossos i la conservació i restauració de plomes i pèls de pells d'estudi i naturalitzades.

Com a conclusions principals que es van poder extreure d'aquesta visita es destaquen:
  • La gran quantitat d'espècimens que acull el Departament d'Ornitologia de la institució berlinesa (prop de 200000 ítems)
  • L'existència d'altres substàncies conservants de les pells naturalitzades
  • L'aplicació de greixos neutres per a la rehidratació i la reconstrucció de plomes
  • Comentaris sobre la tècnica de la plastinació
  • La possibilitat d'organitzar tallers teòrico-pràctics tant a Barcelona com a Berlín

dilluns, 17 de maig del 2010

GEOTERNA TREBALLA PEL NOU PROJECTE DE L'ESPAI BLAU

Durant aquest any 2010, l'empresa Geoterna durà a terme diferents muntatges d'esquelets i pells naturalitzades que serán exposats en la futura seu de l'exposició permanent del Museu de Ciències Naturals de Catalunya, a l'edifici Blau de l'Espai Fòrum (Barcelona). Aquestes tasques es donaran de manera paralela a les que de manera continuada es duen a terme a l'actual Museu de Ciències Naturals de Barcelona com són la preparació d'esquelets desarticulats i la de pells d'estudi.

Aquest trasllat d'ubació s'està informant des de fa cert temps en els mitjans de comunicació tant de premsa escrita com de ràdio i televisió. A partir del dia 15 de Maig el Museu de Zoologia (Edifici dels tres Dragons, Parc de la Ciutadella) romandrà tancat per "evolució".

LinK d'enllaç: http://w3.bcn.es/V65/Home/V65XMLHomeLinkPl/0,4555,418159056,00.html

dijous, 1 d’abril del 2010

LES TASQUES QUE ES REALITZEN AL MUSEU DE ZOOLOGIA DE BARCELONA

Les diferents tasques que es realitzen durant la preparació dependran de l’estat de l’animal o la part que es vulgui conservar del mateix. Distingim:

Animal naturalitzat. Si l’animal està en molt bones condicions de ploma, pèl i pell es procedirà a dissecar-lo, conservant la seva pell i preparar-lo per que tingui l’aspecte més fidedigne al que tenia en vida. Geoterna participa col·laborant en aquesta tasca amb el Preparador del Museu, Carles Orta.

Pell d’estudi. Moltes vegades, és més important tenir l’animal conservat per al seu posterior estudi que no pas per la seva exhibició com en el cas anterior. Per la realització d’una pell d’estudi també es conserva la pell i es treballa amb ella per conferir-li una forma adequada per a la investigació.

Esquelet desarticulat. També és molt interessant la preparació d’esquelets de les diferents espècies per a posteriors estudis osteològics, biomètrics i d’ADN. Per aquesta tasca, es descarnen i evisceren els animals fins a eliminar de l’os, la major part de la carn.

Esquelet muntat. Per que el públic en general conegui l’anatomia osteològica dels animals, darrerament s’estan incorporant a la col·lecció del MCNB esquelets muntats per GEOTERNA o en col·laboració amb nosaltres. És destacable l’assessorament que s’ha realitzat durant el muntatge de l’esquelet d’un elefant asiàtic anomenat “Avi” i que va ser el primer elefant que va tenir el Zoo de Barcelona. Altres muntatges han estat els esquelets d’una cigonya blanca, un ualabí o un isard entre d’altres.

Mostres de teixits. També es recullen mostres de teixits dels animals que ingressen al Museu. Aquestes mostres depenen de l’estat de l’animal però acostumen a ser de fetge, múscul o pell.

Animals sencers. És interessant també la conservació dels animals sencers en substàncies conservants.

Reparacions. Aquest és un capítol important a tenir en compte ja que també es duen a terme tasques de reparacions en animals de la col·lecció clàssica i desgreixos en certs exemplars que ho requereixen.